Internetin käytön kultaisen säännöt, ns. netiketti, on hyvä muistaa kaikessa bloggailussa. Vaikka blogisi on suljettu ja sitä pääsee lukemaan vain ne henkilöt, joille annat lukuoikeuden, on silti syytä punnita huolella, mitä julkaiset.
Yleiset käytössäännöt ja lait ovat bloggaillessakin voimassa. Hyvänä ohjenuorana voi pitää sitä, ettei blogiin (ei omaan eikä toisen) kirjoita mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa toiselle kasvokkain. Kohtelias ja asiallinen pitää olla varsinkin silloin, kun antaa toiselle palautetta.
TEHTÄVIÄ:
Vinkki 1: Jos teet blogitekstin, kannattaa kopioida tehtävänanto ensin omaan blogiin. Omaa tekstiä on sitten helpompi kirjoittaa, kun tehtävä on koko ajan näkyvissä. Muista silti vastata kokonaisin lausein. Lopuksi tehtävänanto pitää poistaa tekstikentän alusta.
Vinkki 2: Vastaa kokonaisin virkkein niin, että vastauksestasi muodostuu kokonainen teksti. Aina yksi kappale kannattaa olla vastausta yhteen kysymykseen.
Kirjoita (tai kuvaa) blogiisi yhtenäinen teksti, jossa pohdit seuraavia asioita:
- Otsikoksi TVT5 Netiketti. Tunnisteiksi netiketti, tehtävä, reflektointi, tvt,
- Esittele ensin, mitä sana netiketti tarkoittaa. Mitä eri puolia siihen kuuluu? Käytä apuna Mediataitokoulun sarjakuvia.
- Mitä asioita itsestään kannattaa kertoa blogissa ja mitä ei? Miksi kaikkea ei kannata kertoa? (+Etsi halutessasi varoittavia esimerkkejä netistä ja linkitä ne kirjoitukseesi.)
- Teidän omien blogien on tarkoitus olla oppimispäiväkirjoja. Miksi niitä pidetään omalla nimellä? Onko sinulla korkeampi kynnys kirjoittaa verkko-oppimispäiväkirjaan kuin paperiseen? Perustele.
- Mitä asioita omasta työssäoppimispaikasta tai työpaikasta voi kirjoittaa blogiinsa, joka on a) suljettu b) avoin? Mitä haittaa siitä voi olla, jos kirjoittaa "vääriä" asioita? (+Etsi halutessasi esimerkkejä tapauksista, joissa verkkoon ei olisi kannattanut kirjoittaa työnantajasta mitä sattuu. Lue myös Petteri Parkkisenniemen kirjoitus liittyen aiheeseen.)
- Osa tulevista tehtävistä on sellaisia, että niissä kommentoidaan toisten kirjoituksia. Viime aikoina on paljon puhuttu verkkokeskustelujen riistäytymisestä käsistä. Helsingin Sanomien Nyt-liite jopa sulki verkkokeskustelumahdollisuudet kahdeksi viikoksi, koska keskustelu lähti niin lapasesta, että muun muassa rasismi roihusi. Mikä saa ihmiset käyttäytymään järjettömästi ja loukkaavasti verkossa?
- Provosointi on osa nykypäivän verkkokeskustelua. Missä menee mielestäsi hyvän maun raja? Tee meemigeneraattorilla kaksi verkkokeskustelua tai muuten vain some-elämää kuvaavaa kuvaa, joista toinen ylittää hyvän maun rajat ja toinen ei. Liitä ne blogikirjoituksesi kuvitukseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti